07-07-14

Jaaroverzicht

  

BEELDEN UIT HET BEZINNINGSCENTRUM

2014

 

7 oktober: abdijbezoek Scherpenheuvel en Tienen

Scherpenheuvel-1a.jpgScherpenheuvel-2a.jpgNecropolis-1a.jpgTienen-1a.jpg
Onze vierde en laatste abdijtocht in het kader van het interregproject leidde op 7 oktober naar Scherpenheuvel en de Necropolis in Tienen.
De voorspelde regenbuien bleven gelukkig uit zodat wij volop konden genieten van deze mooie uitstap.

In Scherpenheuvel werden wij bijzonder hartelijk verwelkomd door pastoor Luc Van Hilst en archivaris Michaël Hanne. Tijdens de rondleiding toonden zij de recente verwezenlijkingen in en rond de basiliek maar vertelden vooral enthousiast over hun plannen voor de toekomst. Er wordt in Scherpenheuvel duidelijk hard gewerkt om dit eeuwenoude bedevaartsoord ook voor de moderne pelgrim zin en betekenis te geven.
Na een smakelijke lunch in De Heerlyckheid trokken wij verder naar de Necropolis in Tienen. In de mooie 13e-eeuwse Sint-Pieterskerk van Grimde liggen 140 sobere witte graven van soldaten, gesneuveld tijdens de eerste wereldoorlog. Indrukwekkend. Iedereen werd er stil van.
Tot slot brachten wij nog een kort bezoek aan de markt van Tienen met de prachtige gotische O.L.V.-ten-Poelkerk. De uitstap werd afgesloten met een deugddoende koffie en ‘tattepoem’ in het café van het suikermuseum.


5 juli: officiële opening vernieuwde toegangsweg 

Opening toegangsweg-1a.jpgOpening toegangsweg-2a.jpgOpening toegangsweg 3a.jpgOpening toegangsweg-4a.jpg
De vernieuwde rondweg voor het klooster en bezinningscentrum werd op zondag 6 juli officieel geopend. In een korte toespraak schetste een tevreden projectleider Lieve Pollet de achtergrond van het Interregproject 'Onthaasten. Stilte- en bezinningsplekken in beeld', maar vooral de verwezenlijkingen in het kader van dit project, nl. de tentoonstelling ‘900 jaar geschiedenis van het H. Graf’ en de vernieuwde toegangsweg.
De heraanleg van deze weg verliep niet zo vlot als verwacht, maar dankzij de kunde, inzet en volharding van alle betrokken partijen werden de problemen vakkundig en tijdig opgelost. Uiteindelijk was de nieuwe rondweg, vooral door het zachte winterweer, nog sneller klaar dan gepland. Een welgemeend dankwoord was dan ook op zijn plaats.
Na deze toespraak wandelden de genodigden naar de toegangspoort waar Zr. Jaklien het lint doorknipte met assistentie van prof. Lambert Stals en Daniël Lambrechts, de grote ‘trekkers’ van dit project.
De plechtigheid werd afgesloten met een gezellige receptie in het klooster.

Foto 2: Zr. Jaklien knipt het lint door met assistentie van Lieve Pollet, Prof. Lambert Stals en Daniël Lambrechts.
Foto 3: Prof. Lambert Stals, Lieve Pollet, Daniël Lambrechts, Pieter Motmans, Zr. Jaklien, Ivonne Jansen, Zygmund Krzywania en Hubert Dols.

*   *   *   *   *


Met de officiële opening van de vernieuwde toegangsweg eindigt ook in Herkenrode het Interregproject 'Onthaasten. Stilte- en Bezinningsplekken in beeld'.
Zoals reeds eerder vermeld, heeft dit project tot doel stilteplekken meer bekendheid te geven en beter toegankelijk te maken.

Met heel veel dank aan de leden van het Interregteam: Zr. Patricia, Ivonne Jansen, Daniël Lambrechts, Marleen Martens, Lieve Pollet en prof. Lambert Stals.


 

8 juni: De Sage van de Eenhoorn

De-sage1a.jpgDe-sage2a.jpgDe-sage3a.jpgDe-sage4a.jpg
Op Pinksterzondag 8 juni vond de tweede editie van plaats van het familiefeest 'De Sage van de Eenhoorn'. Net als vorig jaar was het prachtig zomerweer en de ca. 5000 bezoekers genoten volop van de vele attracties zoals een riddertornooi met een echt steekspel, theatervoorstellingen, troubadours, muziek en zang, zwaardgevechten en een hele reeks creatieve workshops.
Speciaal voor Vaderdag konden de kinderen hun papa, onder professionele begeleiding, tot ridder slaan. Er waren ook verrassende verhalen en vertellingen die de periode van de 13e tot de 15e eeuw in Herkenrode weer tot leven brachten.
Kortom, een meer dan geslaagd familiefeest!
1 april: Vernieuwde toegangsweg en parking opengesteld

toegangsweg-1.jpgAanleg parking-1.jpgNieuwe parking-1.jpg
Op dinsdag 1 april zwaaide de grote metalen poort weer open na maandenlange werken aan de vernieuwing van de toegangsweg. Ondertussen zijn deze werken helemaal afgerond en is ook het gras rondom de rondweg mooi ingegroeid.
Parkeren langs deze rondweg of achter het bezinningscentrum is niet meer mogelijk. Parkeren kan enkel nog op de kloosterparking die in de loop van maart opnieuw werd aangelegd. Deze parking beschikt nu over 39 ruime parkeerplaatsen.

De heraanleg van de toegangsweg en parking vormt het tweede luik van het Interregproject 'Onthaasten. Stilte- en Bezinningsplekken in beeld'. Het eerste luik was de tentoonstelling '900 jaar Orde van het Heilig Graf'. Doel van dit project is stilteplekken beter toegankelijk te maken en meer bekendheid te geven. De activiteiten worden gesubsidieerd door Europa, Provincie Limburg en Stad Hasselt.

logo Europa.jpg Logo interreg.jpg Logo Onthaasten.jpg  Logo Limburg.jpg  Logo Hasselt.jpg Logo Patrimonium.jpg17 maart: TV-opnames in Herkenrode 

TV-opnames1a.jpg
TV-opnames-2a.jpg TV-opnames3a.jpg
Op maandag 17 maart maakte een cameraploeg van de VRT opnames in Herkenrode voor het programma 'Vlaanderen Vakantieland'. Er werd gefilmd op de abdijsite, maar ook in het klooster, de kerk en de benedengang van het bezinningscentrum.
De TV-ploeg was erg onder de indruk van de eeuwenoude rust en schoonheid van de abdij. De cameraman ging er zelfs letterlijk voor op zijn knieën zitten...
Het programma werd uitgezonden op zaterdag 5 april en zondag 6 april.
 Februari 2014: Nieuwe toegangsweg bijna klaar 

Klinkerwerken-1.jpgWadi-1.jpgRondweg bezinningscentrum-1.jpg
Dankzij het zachte winterweer vorderen de werken aan de nieuwe toegangsweg veel sneller dan gepland. In principe zou deze weg eind maart/begin april klaar zijn, maar op 6 februari werden reeds de laatste klinkers gelegd.
In het grasplein voor het bezinningscentrum is ook een ‘wadi’ aangelegd voor de afvoer van het hemelwater. Normaal staat deze wadi droog en is ze begroeid met gras maar bij regenweer wordt het water hierin verzameld en afgevoerd naar de beek buiten het domein. 
In de week van 10 februari start de heraanleg van de parking. Daarna volgen de laatste details van de werken: gras inzaaien, bewegwijzering aanbrengen en opruimen.
De voorlopige oplevering is gepland op 20 februari. Dit betekent echter niet dat de nieuwe weg dan al opengesteld wordt. Dat zal pas enkele weken later gebeuren wanneer het gras helemaal is ingegroeid.
 


De commentaren zijn gesloten.